Het spel zelf

De film Jumanji gaat over het gelijknamige spel. Het spel is vervloekt, dit wil zeggen dat de mensen die het spel spelen onderdeel worden van deze vloek. Toch kan de 'vloek' die spelers van het spel op zich hebben geroepen weer teruggedraaid worden. Het spel uit de film heeft veel regels, deze regels zijn niet erg moeilijk te begrijpen maar zijn wel cruciaal voor het voortzetten van het spel. Door de film heen worden de spelregels al snel duidelijk.

Het bord

Jumanji is een uitklapbaar bordspel dat gespeeld word met pionnen en dobbelstenen. Het speelveld is verdeeld in verschillende vakken. In het midden van het bord is een glazen bol geplaatst waarop de versjes geprojecteerd werden. Over het speelveld, en om de bol heen, loopt een weg die de pionnen moeten volgen. De weg is verdeeld in vakken en ieder vak geeft een ander effect weer wanneer er een pion op beland.

De 'effecten'

Wanner een pion op een vak beland zal de glazen bol eerst een versje projecteren. Het versje geeft de speler een hint wat er komen gaat. Jumanji is een spel dat niet erg vriendelijk is voor haar spelers, zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je huis, door hevige regenval onder water komt te staan, of je bijna wordt opgegeten door een leeuw. De zogenoemde effecten komen allemaal uit de jungle van Jumanji die zich bevind in in het spel zelf. Vier van deze mogelijke gevaren zijn ook zichtbaar op de bovenkant van de doos. Hierop zijn vier dieren, een aap, een neushoorn en een olifant, en een jager zichtbaar.